Wat is Android?
Wat is Android?
Android is het besturingssysteem dat je voornamelijk terugvindt op smartphones en tablets. Maar wat is een besturingssysteem? Dit is een programma dat na het opstarten van je smartphone in het geheugen geladen wordt en de hardware aanstuurt. Door het besturingssysteem krijg je toegang tot bijvoorbeeld je camera of Whatsapp. Zonder besturingssysteem zou je telefoon niet werken.
Verschillende Android schillen
Omdat Android een open source besturingssysteem is, maken veel fabrikanten een eigen laag over de Android basis heen. Daardoor verschillen kleuren, iconen en menustructuren per merk. Smartphones van Samsung, OnePlus en Nokia draaien allemaal op Android, maar toch ziet de software er anders uit. Veel fabrikanten voegen ook eigen apps toe naast de standaard Android apps van Google. Zo heb je vaak dezelfde soort apps. Deze zijn vooraf geïnstalleerd en niet altijd te verwijderen. Je bent zo een deel van je opslagruimte kwijt.
Wat is Android One?
Android One is de kale en gebruiksvriendelijkere variant van het Android besturingssysteem. Dit systeem heeft een aantal grote voordelen. Veel fabrikanten maken een eigen laag over de basis Android versie heen. Zo heeft het besturingssysteem kenmerkende functies en kleuren. Bij Android One toestellen gebeurt dit niet, daardoor ontvang je vaker en sneller nieuwe software- en beveiligingsupdates. Daarnaast neem het systeem weinig ruimte in beslag. Je hebt zo genoeg opslagruimte over voor je apps en andere bestanden.
Open source platform
Het Android besturingssysteem is open source software. Dit houdt in dat iedereen makkelijk de originele versie van Android kan overnemen en aanpassen. Bijvoorbeeld fabrikanten van smartphones en tablets. Ook app ontwikkelaars hebben vrij spel. Daardoor verschijnen er ontzettend veel nieuwe apps. Zo waren er eind 2020 al meer dan 3 miljoen apps beschikbaar in de Google Play Store.
Verschillende Android versies
In 2008 verscheen de allereerste versie van Android. Dit was Android 1.0 Angel Cake. Tegenwoordig brengt Google elk jaar één grote update uit. Deze updates zorgen voor nieuwe functies, een nieuw uiterlijk van Android of bijvoorbeeld een betere beveiliging. Voorheen werden de verschillende versies vernoemd naar lekkernijen. Enkele voorbeelden zijn Android 7.0 Nougat, Android 8.0 Oreo en Android 9.0 Pie. Sinds Android 10 is dit niet meer het geval. Ben je benieuwd naar de verschillende Android versies? Ga dan naar de onderstaande adviespagina.
Android of iOS?
Er zijn een paar grote verschillen tussen Android en iOS, het besturingssysteem van Apple. De interface van iOS is minder uitgebreid dan die van Android, maar wel gebruiksvriendelijker. Apps download je met Android ook buiten de Google Play Store. Met iOS download je alleen apps uit de App Store. Het aanbod is daardoor kleiner, maar de apps zijn vaak wel van betere kwaliteit. Verder heeft iOS een ander updatebeleid. Zo gaat een iPhone vaak 2 á 3 jaar langer mee dan een Android toestel.